Faves amb herba sana/habas con hierbabuena

“No només d’arròs viu l’home” (El llibre de cuina del Lolo, Alcoi 2009). Que veritat més gran la del gran cuiner alcoià!, I és que de tant en tant també cal menjar altres coses. Ja diu el refrany “siga d’arròs o de faves, Deu ens òmpliga les panxes”.

Quan vaig provar per primera vegada les faves de la tia Sagrario (Beneixama, 1982?) creia estar en la glòria. Però per desgràcia el secret de les seues faves amb herba sana s’en va anar a la tomba amb ella (que en pau descanse). Les successives proves però m’han fet “traure les faves de l’olla” i la meva recepta s’acosta, humilment, a la que recorde de la tia Sagrario.  (segons em conten van ser molts el que van intentar per diversos mitjans traure-li-la recepta, …malauradament ningú no ho va aconseguir!).  I això que la recepta son “faves comptades”!

L’ideal és fer una gran olla i guardar el que sobra al congelador, per a poder gaudir del plat mes tard.  I recorda “qui menja en perol menja el què vol”.

Ingredients (no se per quants)

– 500 gr de faves seques

– 1 cabeça d’alls

– un bon grapat d’herba sana (en serio, tot lo que pugues arreplegar)

– pebre, oli i sal

El.laboració

Deixes a remulla 48 hores les faves (en fret millor) amb bicarbonat i una mica de sal.

En olla a pressió culls les faves arremullades, 150 dl d’oli (la tia Sagrario segur que en posava mes!…), el supergrapat d’herba sana, pebre al gust, la cabeça d’alls, sal i aigua (fins a cobrir les faves, i un dit mes).

Ara, si les fas a l’olla pressió, almenys hora i quart i si les fas sense pressió almenys 3 hores.  Tu voràs…

Tria faves espanyoles (les andalusses son les millors).

Anuncis