Sobrassada Valenciana

IMG_1606

L’any 1964 vivint mon pare a Saragossa va descobrir, per a la seua sorpresa, que ningú no coneixia la sobrassada. Al coneixer aquell inexplicable fet, li ho va dir a son pare, natural de Dénia i regent dels ultramarins “La Esmeralda”, que sempre havia proclamat el seu amor per aquest producte tan típic de la nostra terra i de seguida va pensar: “mare meua, aqui hi ha negoci”.

Aixi que dit i fet, carregat de sobrassades i un flamant carnet de “representant comercial” (amb afiliació al sindicat falangista, com era menester), es va recorrer mon pare la ciutat aragonesa amunt i avall amb la il.lusió de guanyar-se “uns duros”.  La història va acabar ben promte ja que com l’Ignatius Really, però en versió sobrassada, va acabar menjant-se-les totes ja que ningú volia sobrassades a Saragossa.

La sobrassada es el producte que mes ens acosta als mallorquins, tradicional en les comarques de La Marina, L’alcoià, El Comtat, La Safor i La Costera, es feia a tot arreu d’aquestes comarques i continua hui en día fent-se en totes les carnisseries, amb gran èxit de public.  Desgraciadament encara no li s’ha ocurrit a ningú fer una denominació d’orige com ara la sobrassada Mallorquina.

Personalment crec que el mallorquins deuríen d’aceptar-nos com a part de la seua denominació, ja que la recepta la van portar de Mallorca el mallorquins que van repoblar aquestes comarques fa mes de 400 anys!!, despres de la expulsió dels moriscos (encara hi han pobles que parlen un mallorquí valencianitzat a la comarca de la Marina).

Aci he recopilat algunes receptes de la bibliografia, en algún cas per a que no es perguen.

Sobrassada Alcoiana (venta Saltera)

(Recepta de la venta Saltera Alcoi). La que es fa en Alcoi es menys forta que la que es fa en altres comarques i no porta tant de pebre.  La proporció entre magre i cansalada es de 4 a 1.  es fa un capolat amb la carn (1kg) i la cansalada (250 g) , les especies (30 g de pebre roig, del dolç, 2 grams de clau, 2 grams de pebre negre,  30 gr de sal.  Es pasta tot molt be i s’omplen els budells de porc o de bou.

Personalment sempre que vaig a Alcoi compre la sobrassada en Embotits Vilaplana (El Bessó) en el mercat de San Roc.  La sobrassada d’Alcoi es de tallar i menjar-se-la com a “picaeta” (per tant no aprofita per a untar en pa).  En Muro d’Alcoi (El Comtat) hi ha la tradició d’anar a berenar la mona amb una sobrassada de “volta”, mes fineta que la tradicional feta en budells grans. A la carnisseria Ma. Glòria la fan de categoria, (http://www.carnisseriamuro.cat).   En Tàrbena també li posen canyella (almenys segons la recepta de Francisco Seijó en el seu maravillós llibre sobre “la Gastronomía de la Provincia de Alicante” de 1974).

Segons aquest llibre la recepta de sobrassada de la Marina inclou a parts iguals magre i cansalada (els mallorquins en diuen xulla), mig kg de sal i mig de pebre roig (pimentón), 50 g de pebre i 25 gr de clau de especia.

Lorenzo Millo al seu excel.lent “Cocina Valencia” inclou altres ingredients tradicionals de la sobrassada valenciana com ara el brandy, el vi, Alls, nou moscada, etc.  Aquest autor introduix també variants de la sobrassada com la Marineta o Tàrmena que es una sobrasada feta amb papada de porc, sal, pebre roig i all picat en forma de llonganissa o be ferradura (de volta) per a penjar amb major facilitat.

Per cert mon pare sempre es feia la sobrassada amb pa i la torraba al foc d’aquesta manera:

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Anuncis